Kaygının sizi yönetmesine izin vermeyin. Siz onu yönetin!..

sınav kaygısı, kaygı ile baş etme yolları

Sınav kaygısı; öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun duygudur. “Ya kazanamazsam…” ile başlayan cümleler kaygının diğer adıdır da diyebiliriz. Başarıya giden yolda kaygı bizlere bazen yol gösterici bazen de engel olabilmektedir. Bunu belirleyen ise kaygının bireydeki düzeyidir. Düşük ve yüksek düzeydeki kaygı başarıyı engellerken orta düzeydeki kaygı başarıya giden bir adım gibidir. Orta düzeyde kaygı; dikkatinizi ve öğrenme gücünüzü artırır. Hatırlamayı kolaylaştırır. Zamanı verimli kullanma becerisini geliştirir. Bilgi transferini güçlendirir ve odaklanma becerisini artırır. Yüksek düzeyde kaygı ise dikkati zorlaştırır. Karar vermede zorluk yaşatır. Unutkanlığı artırır. Öğrendiklerimizi kullanamamaya neden olur. Ve düşüncelerin olumsuz yönde çarpıtılmasına yol açar.

Eğer sizin de çok yüksek düzeyde kaygınız varsa öncelikle kaygınızın nedenlerini ortadan kaldırmaya başlayarak kendinize yardım edebilirsiniz. Kaygının sizi yönetmesine izin vermeyin. Siz onu yönetin!..

sınav kaygısı, sınav kaygısı sunum
Bugün Yozgat Ayşe Ilıcak İmam Hatip Ortaokulu’ndaydım. LGS sınavına hazırlanan 8. sınıf öğrencilerine “Sınav Kaygısı ve Kaygı ile Baş Etme Yolları” nı anlattım. Davetleri için hocalarımıza, ilgi ve alakalarından dolayı da öğrenci arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. LGS sınavına girecek tüm öğrencilere başarılar.

 

 

 

 

Psikolojik Danışman | Muhammed Emin ŞAHİN

Yorum yapmak ister misin?